Asistenta Sociala
Sprijin pentru o viata independenta
Integrare Comunitara
Informare/Educatie pentru sanatate
Consiliere
Instruire vocationala: menaj, alimentatie, ingrijire animale, gradinarit.
Membri in:
Coalitia Marea Neagra
Patronatul Medicinei Integrative
Asociatia Speranta este acreditata de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice ca furnizor de sevicii sociale - locuinte protejate pentru persoane cu nevoie speciale, Casa Ashitanoie-Luxemburg, Mihail Kogalniceanu (cod CAEN 8690 si 8790).
In aceeasi locatie, Asociatia Speranta sustine o microferma care functioneaza ca un atelier protejat (gradinarit si ingrijirea animalelor).
Infiintata in 1998 Casa din Kogalniceanu a fost initial casa de tip familial, functionand ca si o casa/gospodarie din zona rurala. Dupa implinirea varstei de 18 ani tinerii au ramas in casa, si-au continuat studiile, si-au dezvoltat deprinderi de viata independenta sau au fost instruiti vocational. Unii au fost angajati la microferma sau la sera Fundatiei ARICO. Conform nevoilor tinerilor, orientarea profesionala si insertia sociala sunt servicii furnizate de Asociatia Speranta.
Alta arie majora de actiune este cea de informare/educare despre HIV/SIDA. Generatie dupa generatie, elevi sau factori de decizie au constientizat problematica complexa a bolii, au realizat ca fiecare este responsabil de sanatatea sa, iar discriminarea si stigmatizarea persoanelor seropozitive sunt gresite.
Casa Ashitanoie/Luxemburg
Dr Michio Tani si Fundatia “Act Against AIDS” din Tokyo, Japonia, au pus in 1998, bazele Casei Ashitanoie, in localitatea Mihail Kogalniceanu. In anul 2002, locuinta construita cu sprijinul japonezilor s-a extins cu Casa Luxemburg, ridicata cu sprijinul Fundatiei “Hellef fir d’Kanner Bettemburg-Luxemburg“, functionand si astazi ca locuinta protejata, o casa de tip familial pentru tinerii/familiile seropozitive.
Dupa intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana s-au desfiintat multe case de tip familial, copiii anilor ’90 devenind adolescenti si tineri, dar casa Ashitanoie/Luxemburg si-a continuat activitatea. Acest asezamant functioneze ca o casa/gospodarie/microferma agricola, tinerii beneficiari incercand sa se autogospodareasca si partial sa se autofinanteze. Microferma este model de orientare profesionala si loc de munca pentru tinerii seropozitivi.
Componenta activitatii de informare/educatie a ramas prioritara, avand in vedere ca in prezent avem in judet in jur de 800 tineri seropozitivi care isi doresc intemeierea unei familii si un loc de munca. Fundatia din Luxemburg si World Vision au ramas ca sustinatori/finantatori ai proiectelor derulate in prezent in special pentru casa/microferma Ashitanoie/ Luxemburg. Pentru tinerii din casa s-au organizat excursii si tabere, atat in tara (Eforie, Cataloi-Tulcea, Curtea de Arges, Moldova) cat si in strainatate (Japonia, Danemarca, SUA).
In prezent, in Casa Ashitanoie/Luxemburg locuiesc 14 tineri. Acestia lucreaza gradina din gospodarie, au grija de animale, intretin curatenia in casa, lucreaza diverse lucruri traditionale, se implica in recoltarea si prelucrarea legumelor bio din gospodarie si la pregatirea conservelor pentru iarna.